Σφυροδακτυλία - Γαμψοδακτυλία

ΣΦΥΡΟΔΑΚΤΥΛΙΑ - ΓΑΜΨΟΔΑΚΤΥΛΙΑ


Η σφυροδακτυλία είναι μία κατάσταση όπου τα δάκτυλα των ποδιών είναι μονίμως λυγισμένα προς το έδαφος, στο ύψος της μεσαίας άρθρωσης. Όταν η παραμόρφωση είναι βαριά, η βάση του δακτύλου κάμπτεται, σηκώνεται μακριά από το έδαφος και η γωνίωση του δακτύλου στο μέσο γίνεται ιδιαίτερα οξεία. Η κατάσταση αυτή ονομάζεται «γαμψοδακτυλία».
Το κυριότερο σύμπτωμα είναι ο πόνος στη μεσότητα της ράχης του δακτύλου, ο οποίος προέρχεται από την πίεση του παπουτσιού. Πόνος μπορεί επίσης να αναπτυχθεί και στην πατούσα, στο ύψος της βάσης του δακτύλου. Η σφυροδακτυλία μπορεί να εμφανιστεί κληρονομικά, ή να συνδυάζεται με ψηλή ποδική καμάρα (κατάσταση που ονομάζεται κοιλοποδία), αδυναμία των μικρών μυών της καμάρας που ελέγχουν τη βάση των δακτύλων, ή σε συνδυασμό με βλαισό μεγάλο δάκτυλο.

Αμφοτερόπλευρη πληκτροδακτυλία

Περίπτωση αμφοτερόπλευρης πληκτροδακτυλίας. Διακρίνεται η έκταση των ονυχοφόρων φαλάγγων


Γαμψοδακτυλία δευτέρου δακτύλου με ανύψωση και δημιουργία κάλου

Γαμψοδακτυλία δευτέρου δακτύλου με ανύψωση και δημιουργία κάλου


Πρόληψη και αντιμετώπιση


Ο πόνος από την γαμψοδακτυλία, όπως και ο πόνος από τα κότσια, μπορεί να ανακουφιστεί σημαντικά με τη χρήση υποδημάτων που είναι ευρύχωρα στην περιοχή των δακτύλων. Επίσης βοηθητικά είναι διάφορα τοπικά επιθέματα που διατίθενται στα φαρμακεία. Αυτά εφαρμόζονται στην κορυφή της παραμόρφωσης στη ράχη του δακτύλου και απαλύνουν την πίεση από το υπόδημα. Μαλακοί πάτοι μπορούν να τοποθετηθούν στο εσωτερικό των υποδημάτων, και ειδικά μαξιλαράκια ανύψωσης από ημίσκληρο υλικό μπορούν να τοποθετηθούν κεντρικά από τις κεφαλές των μεταταρσίων. Επίσης, όσο ακόμα η παραμόρφωση είναι εύκαμπτη, μικροί νάρθηκες προκατασκευασμένοι ή κατά παραγγελία μπορούν να συγκρατήσουν το δάκτυλο σε θέση διόρθωσης.
Η σφυροδακτυλία και γαμψοδακτυλία μπορεί να διορθωθεί χειρουργικά. Οι επιπλοκές μιας τέτοιας επέμβασης δεν είναι συχνές, αλλά η παραμόρφωση ορισμένες φορές επανέρχεται, μπορεί να εμφανιστεί πρήξιμο στο δάκτυλο το οποίο επιμένει ή και να συνεχιστεί ο πόνος στην περιοχή των μεταταρσίων.
Σε κάποια άτομα, η σφυροδακτυλία / γαμψοδακτυλία μπορεί να οφείλεται σε κληρονομικά αίτια ή σε υψηλή ποδική καμάρα, ανεξάρτητα από τα μέτρα πρόληψης. Σε κάθε περίπτωση όμως, τα άνετα και ευρύχωρα παπούτσια βοηθούν.

α) Γαμψοδακτυλία 2ου έως 5ου δακτύλου β) Ύφεση της γαμψοδακτυλίας μετεγχειρητικά

α) Γαμψοδακτυλία δευτέρου έως πέμπτου δακτύλου με βλαισό μεγάλο δάκτυλο

β) Χειρουργική διόρθωση του βλαισού δακτύλου με υποχώρηση της γαμψοδακτυλίας