Πόνος στην πτέρνα - πελματιαία απονευρωσίτιδα

 ΠΟΝΟΣ ΣΤΗΝ ΠΤΕΡΝΑ - ΠΕΛΜΑΤΙΑΙΑ ΑΠΟΝΕΥΡΩΣΙΤΙΔΑ

Ο πιο συνηθισμένος τύπος πτερνικού πόνου εμφανίζεται είτε ακριβώς κάτω από την πτέρνα, ή λίγο πιο μπροστά από το οστό, προς την ποδική καμάρα. Ο πόνος μπορεί να ξεκινά μετά από βάδιση μεγάλης απόστασης ή τρέξιμο αλλά συχνά δεν έχει κάποιο εμφανές αίτιο και μπορεί να διαρκέσει για αρκετούς μήνες ή και χρόνια. Οι ενοχλήσεις γίνονται ιδιαίτερα αντιληπτές στα πρώτα βήματα όταν κανείς σηκώνεται το πρωί από το κρεβάτι ή αφού έχει μείνει καθισμένος για αρκετή ώρα.

Περίπου οι μισοί από τους ασθενείς με πτερνικό πόνο έχουν στην πτέρνα ένα μόρφωμα που μοιάζει με αγκάθι και γι αυτό ονομάζεται άκανθα. Στην ακτινογραφία η άκανθα της πτέρνας μοιάζει με ράμφος πουλιού, μήκους 3 - 8 χιλιοστά και εντοπίζεται στο μπροστινό κάτω μέρος της πτέρνας. Ο πόνος μπορεί να υπάρχει με ή χωρίς αυτό το εύρημα και συχνά οφείλεται σε φλεγμονή ενός ιστού που προσφύεται στη βάση της πτέρνας. Το αυξημένο σωματικό βάρος συμβάλλει στη διάταση των ιστών της ποδικής καμάρας και χειροτερεύει τον πτερνικό πόνο. 

Ευμεγέθης άκανθα πτέρνας σε ασθενή χωρίς πόνο στο πέλμα

Ευμεγέθης άκανθα πτέρνας σε ασθενή χωρίς πόνο στο πέλμα

 Πρόληψη και αντιμετώπιση

Η αντιμετώπιση συνιστάται στην μείωση της φλεγμονής με φάρμακα από το στόμα ή τοπική έγχυση στεροειδούς και τη μείωση της πίεσης που ασκείται στους μύες και τους υπόλοιπους ιστούς της ποδικής καμάρας που προσφύονται στην πτέρνα. Η χρήση υποδημάτων που απορροφούν τους κραδασμούς και επιθεμάτων σιλικόνης στην πτέρνα, το taping της ποδικής καμάρας και τα ορθωτικά υποστήριξης της ποδικής καμάρας είναι μέσα που χρησιμοποιούνται για την μείωση της πίεσης τοπικά. Για τον δρομέα που πάσχει από πόνο στην πτέρνα, η επιστροφή στο τρέξιμο είναι λογική με την υποχώρηση του άλγους, αλλά η ανάκτηση του ρυθμού και της έντασης του τρεξίματος πρέπει να γίνει πολύ σταδιακά και μόνο εφόσον δεν υπάρχει αναζωπύρωση του πόνου. Σε μικρό αριθμό ασθενών, οι συνήθεις μέθοδοι αντιμετώπισης δεν αποδίδουν. Ορισμένες φορές απαιτείται χρήση ναρθήκων για αρκετούς μήνες. Σε ορισμένες περιπτώσεις χρειάζεται χειρουργική αντιμετώπιση.

Εφόσον ο πόνος στην πτέρνα μπορεί να προληφθεί, αυτό μπορεί να γίνει με τη χρήση υποδημάτων που απορροφούν τους κραδασμούς. Επίσης βοηθά η αγορά νέων παπουτσιών, ιδιαίτερα αθλητικών, προτού τα παλιά παπούτσια φθαρούν πλήρως. Η συμμετοχή σε προγράμματα βελτίωσης της φυσικής κατάστασης όπως αεροβική, χορός, βάδιση και τρέξιμο θα πρέπει να γίνεται σταδιακά για την αποφυγή προβλημάτων όπως ο πόνος στην πτέρνα.

Σπάνια περίπτωση χειρουργικής απελευθέρωσης της πελματιαίας απονεύρωσης

Σπάνια περίπτωση χειρουργικής απελευθέρωσης της πελματιαίας απονεύρωσης

Θέλετε να μάθετε περισσότερα? Διαβάστε το σχετικό άρθρο "Πόνος στο πέλμα - Πελματιαία απονευρωσίτιδα"