Νεύρωμα Morton

ΝΕΥΡΩΜΑ MORTON

Το νεύρωμα Morton είναι μια φλεγμονή ενός νεύρου στην περιοχή ανάμεσα στη βάση των δακτύλων των ποδιών. Το νεύρο που προσβάλλεται συχνότερα κατανέμεται στην περιοχή ανάμεσα στο τρίτο και τέταρτο δάκτυλο.

Ο όρος «νεύρωμα» Morton είναι κάπως παραπλανητικός διότι πρόκειται για διόγκωση του προσβεβλημένου νεύρου και όχι για όγκο. Το νεύρωμα Morton προκαλεί διαλλείποντα πόνο στις κεφαλές των μεταταρσίων, στο μπροστινό μέρος της πατούσας, ο οποίος μερικές φορές αντανακλά προς την κορυφή του αντίστοιχου δακτύλου ή προς τον αστράγαλο και το κάτω μέρος της κνήμης. Τα στενά παπούτσια συχνά κάνουν τον πόνο χειρότερο, αλλά δεν υπάρχει σαφής απόδειξη ότι στην πραγματικότητα προκαλούν το πρόβλημα.

Πρόληψη και αντιμετώπιση

Η αντιμετώπιση περιλαμβάνει τη χρήση ευρύχωρων υποδημάτων, διαχωριστικών ενθεμάτων ανάμεσα στα δάκτυλα τα οποία δίνουν στο νεύρο περισσότερο χώρο και ορισμένες φορές η τοπική έγχυση κορτιζόνης. Το νεύρωμα Morton αντιμετωπίζεται επίσης με εγχείρηση κατά την οποία αφαιρείται το παχυσμένο και ερεθισμένο τμήμα του νεύρου. Αυτό συνήθως έχει ως αποτέλεσμα και μια ήπια υπαισθησία στην περιοχή των δύο δακτύλων όπου κατανέμεται το νεύρο που αφαιρείται. Μετά από κάποιους μήνες, η υπαισθησία αυτή συνήθως δεν γίνεται αντιληπτή.

 

Morton neuroma intraoperative

Διεγχειρητική εικόνα αφαίρεσης νευρώματος Morton με ραχιαία προσπέλαση

 


Morton neuroma excised

Αφαιρεθέν νεύρωμα Morton. Διακρίνεται η πάχυνση του μεσοδακτύλιου νεύρου πριν τη διακλάδωση του.